27 november, 2023Möten, REMM, Teknik

REMM besöker Högskolan i Borås utbildningsmiljöer i VR

Som uppföljning av REMMs webbinarium ’Från 2D till 3D’ har vi vid ett par spännande tillfällen fått träffa representanter för Högskolan i Borås och besöka deras 3D-miljö. Högskolan har byggt upp olika VR-miljöer (i Metas Horizon Workrooms) vilka man främst använder i utbildningssyfte. Här blev vi visade runt i olika virtuella rum och miljöer. Rummen kan enkelt anpassas efter behov och man väljer mellan olika sittningar och design på rummen. Man deltar i mötet som en avatar, en karaktär som man själv utformar och klär som man behagar. Det går att dela skärm och visa en presentation från sin dator, skriva på en whiteboardtavla och sätta upp lappar, mm. Ljudet är spatialt – man kan höra från vilket håll någon pratar och om hen är nära eller långt borta. Om man vill prata lite avskilt så kan man sätta sig lite längre bort i rummet. Man kan delta i mötet antingen med hjälp av ett VR-headset, vilket ger den fulla VR-upplevelsen, eller via sin dator eller telefon i 2D, men då med en mer begränsad upplevelse.

Det var kul och intressant att testa tekniken och det gick rätt snabbt att sätta sig in i hur det funkade rent tekniskt och praktiskt. Vi upplevde att dessa VR-möten gav en större närvarokänsla jämfört med vanliga digitala möten, även utan VR-headset.

VR-möten är nog fortfarande i sin linda, men det är en spännande teknik med stor potential att påverka hur vi möts och samverkar framöver. REMM kommer fortsätta bevaka detta område.

Har du eller din myndighet några egna erfarenheter hör av er till: remm@trafikverket.se

 

Alla nyheter