header

Underlag från SUNET:

Webbmötesverktyget Zoom

För att delta i konferensen via Zoom, föreslår vi att du i förväg laddar ner Zoom-klienten om du inte redan har den installerad på din dator. Första gången du klickar på en Zoom-länk i konferensprogrammet kommer du att få en fråga om du vil ladda ner klienten. Men det är såklart smidigare att redan vara förberedd!

Ladda ner Zoom i förväg

https://zoom.us/download (Links to an external site.)

Ladda ner Zoom i samband med att du går in i Zoom-rummet från programsidan

  1. Om du via programsidan för konferensen klickar på en Zoom-länk kommer du till en sida där det står ”Launching”. Har du inte Zoom installerat på din dator kommer en automatisk nedladdning av programvaran att starta (om inte behöver du själv klicka på ”download and run Zoom”.
  2. Nedladdningen av programmet lägger sig i det nedre vänstra hörnet av ditt fönster. Klicka på nedladdningen och tryck därefter ”Run”.
  3. Zoom installeras på din dator
  4. Om ett fönster nu visas för att ansluta till mötet, väljer du antingen ”join with video/without”
  5. Väl inne i Zoom-rummet kan det därefter dyka upp en ruta som ber att du ska aktivera ljudet ”join with computer audio”tänk på att du sedan bör tysta (muta) ditt eget ljud, så att du inte stör med ev bakgrundsljud.
  6. Andra gången du klickar på en Zoom-länk behöver du inte ladda ner programmet. Då ska valet ”Vill du öppna URL: Zoom Launcher > Öppna UTL: Zoom Launcher”visas, gör det inte det klickar du på länken lite längre ner på sidan ”if nothing promts from browser, click here..”

Tips inne i Zoom-rummet

Du väljer själv hur du vill se den som talar, antingen via en stor bild (”speaker view”) eller att se alla i rummet via den sk ”gallery view”. Då visas allas videobilder i lika stort format. Den som talar är markerad med en gul ram. Är det fler i rummet än vad som ryms på en sida kan du växla till sida 2 osv.

Ditt namn visas i anslutning till din ”videoruta”. Har du valt att inte ha på din webbkamera visas endast ditt namn. Ett tips är att redigera ditt namn och lägga till din myndighet eller ditt lärosäte i slutet. Så ser vi alla var du kommer ifrån. Du redigerar ditt namn genom att hålla muspekaren på din videoruta som visas längst upp, därefter klicka på de tre prickarna som då dyker upp > Rename.

Testa ljud och video

Vill du testa din anslutning, se till att rätt mikrofon och webbkamera används kan du göra det på,

https://zoom.us/test (Links to an external site.)

Mer att lära om zoom

Hittar du på Kom igång med zoom (Links to an external site.) (eng)